Odkrycie 4. GAMBAS AL AJILLO czyli krewetki w czosnku.
To typowa potrawa Hiszpańska i najczęściej zamawiane tapas na Wyspach Kanaryjskich. Jeżeli raz spróbujesz nie będziesz mogł oprzeć się aby spróbować przygotować je samemu w domu.
SKŁADNIKI:
ok. 10-12 surowych kerwetek
1-2 ostre papryczki
4 ząbki czosnku
szczypta morskiej soli - najlepiej gruboziarnistej
natka piertuszki
pół szklanki oliwy
*ilość krewetek, czosnku czy papryczek wedle własnego uznania. Przepis podany jest dla dwóch osób.
Jeżeli uważasz że Gambas Al Ajillo nie sa dla ciebie zbyt pikantne, możesz dołożyć jedną papryczkę więcej.
Krewetki obieramy ze skorupek ( jeżeli ktoś lubi może zsoatwić ogonki ), usuwamy czarne żylki. W plaskim ceramicznym naczyniu ( można to zrobic na zwykłej domowej patelni, a później przelać do ceramicznego naczynia ) rozgrzać oliwę , dodać posiekany w plasterki czosnek i ostrą papryczkę. Smażyć do czasu aż poczujemy aromat samżonego czosnku. Następnie dodać krewetki, obsmażyć je aż zmienią kolor na różowy. Posolić i dodać posiekaną natke piertruszki. Podawać z białym pieczywem.
Tradycyjne Gambas al ajillo podaje się w ceramicznych miseczkach, takich jak na zdjęciu wyżej. Hiszapańskim zwyczajem jest maczanie kawałeczków białego pieczywa w miseczce tak, aby chleb ( bułka ) nasiąkał oliwą.
No hay comentarios:
Publicar un comentario