Odkrycie 5. Papas arrugadas con mojo rojo czyli młode ziemniaczki w mudurkach z czerwonym sosem
1kg młodych ziemniaczków
ok.10-15 deka soli grubo ziarnistej
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki:
Ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, nie obieramy ze skórki! Przełożyć do garnka, zalać wodą, wsypać sól, i ugotować do miekkości ( stopień ugotowania sprawdzić nakłówając ziemniaka widelcem lub wykałaczką). Gdy będą już miękkie, odlać, pozostałą wodę wylewamy, pozostawiamy garnek chwile na ogniu do odparowania. Po czym przekładamy ziemniaki na półmisek i polewamy sosem mojo rojo.
Możemy kupić gotowy sos mojo rojo w sklepie. Występuje w dwóch wariantach pikantnym i łagodnym ( zdj poniżej ) jego cena wynosi ok 3-4 euro.
Lub możemy przygotować go samemu.
MOJO ROJO
SKŁADNIKI:
1-2 ostre małe papryczki chill
½ soli morskiej grubo ziarnistej
3-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżeczki octu winnego np. czerwonego
3 lyżeczki oliwy z oliwek
W moździerzu rozgniatamy obrane ząbki czosnku (trzeba je rozgnieść dokładnie) wraz z kminkiem i solą. Po kolei dodać pokrojoną w kawałki paprykę, i ucierać na gładką masę. Cały czas mieszając, wlewać stopniowo oliwę, a później ocet, by wszystkie składniki się połączyły.
Podawać na zimno.
No hay comentarios:
Publicar un comentario